top of page

טיפול בכעסים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לשליטה בכעס

'רעדתי מכעס', 'הדם עלה לי לראש', 'כל-כך כעסתי שהרגשתי שאני מתפוצץ'?

משפטים אלה נשמעים  כשאנחנו כועסים. לכאורה לגיטימי?  

אנשים שסובלים מהתפרצויות זעם הופכים את חייהם ואת חיי הקרובים אליהם לגיהינום. 

 

מה זה בעצם כעס ? ומתי הוא הופך לבעיה ?

כעס הוא מצב רגשי שנע בין רגזנות קלה ועד התקף זעם  ואיבוד שליטה. 

שהכעס מתחיל לנהל לנו את החיים ובעצם משתלט לנו על החיים הרגש הזה הופך לבעיה ממשית כאשר עולים וצפים כל הבעיות הללו :

פגיעה בקשרים בינאישיים: לעתים קרובות אחרים יתפסו אותם ככאלה שכועסים תמידית, ולעתים קרובות הם עלולים להיקלע לתגרות מילוליות או להיות אלימים פיזית. פעולות אלו יכולות להוביל לבעיות ביחסים, לגירושים ולמתח אלים במשפחה.

 

כעס במקום העבודה, בבית בחיק המשפחה ואף בלימודים: חוסר היכולת להשתלט על הכעס יכול לגרום  לבעיות בעבודה עד כדי אובדן מקום עבודה, השעיה מבית ספר, תאונות דרכים, בעיות כלכליות ואף הסתבכות עם החוק.

 

כעס הנו גורם משמעותי בתנודות מצבי רוח  לעיתים עד כי מצבי דכאון וחרדות.  

כעס מוביל לשימוש בסמים ואלכוהול.  

כעס גורם למחלות רבות כמו: אולקוס, סוכרת, לחץ דם גבוה ועוד .. 

לעיתים כעס יכול להוביל לפגיעה עצמית מכוונת.

תכלס, הבעיה הפסיכולוגית המרכזית בהתקפי כעס ועצבים היא בעצם תחושת הצדק הזמנית. כאשר אדם נכנס למצב של כעס מתפרץ הוא בטוח ומשוכנע שהוא צודק! לרגש הזה מתווספת תחושת הקורבנות שמשבשת את החשיבה ההגיונית בסיטואציה וגורמת לטעויות רבות ואיבוד חברים, עבודה משפחה. 

 

 

 

 

למה בעצם אנחנו כועסים ואיך זה בא לידי ביטוי?

אנחנו כועסים כי אנחנו לא מקבלים את מה שאנחנו רוצים, מתי שאנחנו רוצים ואיך שאנחנו רוצים. אנחנו גם כועסים כאשר הציפיות שלנו לא מתממשות. למשל, אדם הולך לבית קפה להזמין לעצמו  קפה לדרך ומצפה שתוך כמה דקות  הוא יקבל את הקפה שלו ויחזור לרכב  להמשיך בדרכו על פי לוח הזמנים אותו הציב לעצמו. אבל יש תור ארוך, ואז מתחילים להרגיש אובדן שליטה ומגיבים בכעס. כועסים על כולם - על המוכר האיטי, על האנשים האחרים בתור, על הנהלת בית הקפה - בקיצור על כולם  חוץ מאשר על עצמנו.

כעס, צריך לזכור, פוגע לא רק בנפש אלא גם בגופו של הכועס. כל מערכות הגוף שלנו נכנסות למצב 'היכון'. השיער סומר, הלב פועם בחוזקה, האישונים מתרחבים, לחץ-הדם עלול לעלות.

אנחנו עשויים לחוש רעד, נוקשות שרירים וקוצר נשימה. מי שצובר כעסים במקום לבטא אותם חשוף יותר למחלות לב וליתר לחץ-דם. אבל גם מי שמפרק כעס 'בגדול' מסכן את בריאותו.

 

בטיפול CBT להתמודדות עם כעסים,  נותנים מקום והקשבה אמיתית לכאב הפנימי, מאפשרים למטופל ללמוד לדבר מתוך הכאב שנמצא בלב הכעס והזעם הפנימי ולהבין את מקורות הכעס. במהלך הטיפול המטופל רוכש כלים ומשאבים להתמודדות עם התפרצויות הזעם ואפשרויות לניהול הכעסים על מנת שיצאו באופן מבוקר ולא אימפולסיבי.  

 

אפשר לשלוט בכעס, אפשר לנהל כעס. צריך ללמוד איך ! 

 

Pazit Eithan, cognitive behavior therapist 

anger_issues.jpeg
bottom of page