חרדת טיסה
חרדת טיסה (אירופוביה) מוגדרת כחרדה ספציפית. הפחד הוא כה חזק עד שהאדם הסובל מהפוביה יחוש רצון להימנע ממצבים בהם הוא עשוי להיתקל במה שמעורר את הפחד ואף יעשה מאמצים כדי להימנע ממצבים אלו. במידה ובכל זאת האדם הסובל מפוביה ספציפית נתקל בדבר שמפחיד אותו (טיסה, נסיעה במנהרות, הימצאות במעלית ועוד ) תתעורר אצלו חרדה משמעותית. רובנו עלולים להרגיש מתח ואי נוחות בעקבות חווית הטיסה. אבל, פוביה מטיסה היא מצב קיצוני של חרדה המוביל למצוקה רגשית קשה.
מהם הגורמים לחרדת טיסה?
חרדת טיסה היא חרדה ספציפית השייכת לקבוצת הפרעות החרדה. כמו בכל הפרעות החרדה, לא עומדת בחינה לוגית של המציאות אלא פחד מחוסר שליטה.
החשש המשמעותי ביותר של הסובלים/ת מחרדת טיסה הוא תחושת חוסר אונים ופחד מאובדן שליטה אשר יוצרים התקף חרדה בשילוב מחשבות מטרידות וקטסטרופאליות לפני הטיסה עצמה. כגון: ” מה יקרה לי במהלך כיסי אוויר", "מה יקרה אם המטוס יתקלקל במהלך הטיסה" , "איך אהיה במקום סגור הרבה שעות" וכו’.
מהם הסימפטומים של חרדת טיסה?
מחשבות שליליות וקטסטרופאליות לפני ובזמן לעיתים אף הימנעות מעליה למטוס כחלק מאורך חיים תקין
התחושות הפיזיולוגיות הנלוות לחרדת טיסה מתחילות זמן קצר לפני מועד הטיסה ובמהלכה, כגון: תחושת אי נוחות, דפיקות לב מואצות, סחרחורות, בחילות, עצבנות, הזעת יתר ולעיתים התקף חרדה. כל אלה יוצרים תחושה כי קיימת סכנה ממשית, ומשפיעים על הסובלים מחרדת טיסה ומצמצמים את האמונה כי ביכולתם להתמודד עם מצבי לחץ שונים ולנהל אורח חיים רצוי.
טיפול CBT לחרדת טיסה – טיפול קוגנטיבי – התנהגותי נמצא יעיל ביותר לטיפול בחרדת טיסה. מטרתו של טיפול CBT בחרדת טיסה היא ללמד כיצד להתמודד באופן נכון עם החרדה במהלך הטיסה, לפתח ולתרגל דפוסי חשיבה אלטרנטיביים ובריאים יותר, להיחשף באופן התנהגותי לרגשות ולתחושות הקיימות מבלי שהן יגבירו את החרדה. הטיפולים מתמקדים בדפוסים העומדים בבסיס היווצרות החרדה כגון: צורך בשליטה ופחד מאי ודאות.

Pazit Eithan, cognitive behavior therapist