top of page

חרדת נהיגה

חרדת נהיגה

בואו נטפל בחרדת נהיגה 

מחקרים שונים בעולם מוכיחים כי בין 10-5 אחוז מן האוכלוסייה סובלים מחרדת נהיגה.

חרדת נהיגה מתקיימת גם לאחר שנים רבות של נהיגה, וחלק מאלו שסובלים ממנה, נמנעים מנהיגה, על אף שברשותם רכב ורישיון נהיגה.

מהי חרדת נהיגה?

פחד נהיגה, או חרדת נהיגה היא תופעה פסיכולוגית מוכרת ושכיחה, פוביה ביצועית, המתווכת על ידי פחד, שמופיעה ברמות שונות אצל אנשים שונים. חרדת הנהיגה נובעת לא פעם מקיומה של אישיות חרדתית, המוצאת ביטויה בפחד מתאונות דרכים או מאחיזה בהגה ונסיעה על הכביש. 
חרדת נהיגה יוצרת מצב מתמשך של רתיעה, פחד או אי נוחות בעת הנהיגה ולעיתים אף הימנעות מלאה מנהיגה. במרבית המקרים, יגרום פחד הנהיגה לאי נוחות, ויתורים או מצוקה רגשית הנגרמת מהנהיגה עצמה או מההימנעות ממנה.
חרדת נהיגה מרגישה ככל חרדה אחרת עם אותם ביטויים גופניים, רגשיים, מחשבתיים והתנהגותיים  וכוללים עלייה בדופק ובקצב הנשימה, תחושות מועקה ולחץ בחזה, 
וכן הזעה מוגברת.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

ביטויים גופניים אלה עשויים להתרחש בזמן הנהיגה או אפילו בעת המחשבה על נהיגה צפויה.

בנוסף לכך, לחרדת נהיגה ישנם גם ביטויים רגשיים-קוגניטיביים, כגון פחד מאובדן שליטה ברכב, מתאונות דרכים, או מגרימת נזק לאדם אחר. מבחינה התנהגותית, אדם החרד מנהיגה עשוי להימנע מנהיגה בסיטואציות מסוימות, כגון נהיגה כאשר אנשים מסוימים נמצאים ברכב, נהיגה במקומות לא מוכרים, נהיגה בשעות החשכה או בכבישים מהירים, ואף במקרים מסוימים להימנע מנהיגה באופן כללי לאורך שנים ארוכות.


פחדי נהיגה עשויים להתעורר כביטוי לאחת משלוש הפרעות חרדה שונות: הפרעה פוסט טראומטית, פוביה ספיציפית או אגורפוביה והיא מתבטאת בדרך כלל באחת משולשת התופעות ההתנהגויות הבאות: 

  • זהירות מופרזת בעת נהיגה בכביש - שמירת מרחק מוגזמת, בנהיגה איטית שמפריעה לתנועה או בהפחתת מהירות לפני כניסה לצומת. במקרים קיצוניים תתאפיין החרדה בהימנעות מלאה מנהיגה ואפילו מעליה לרכב כנוסע שאינו נהג.

 

  • שגיאות ביצועיות מסוכנות במהלך הנהיגה  - טעויות שנובעות ישירות ובעקיפין מהחרדה שמולידה אותן.

 

  • נהיגה תוקפנית ועוינת  - למתמודדים עם פחדי נהיגה יש נטייה הרסנית להגיב על הכביש בהתנהגויות אגרסיביות, בעיקר בתנאי לחץ. זה מתבטא בדרך כלל בכעס ונטייה לצפור, לקלל, לעשות תנועות מגונות ולחתוך בגסות נהגים אחרים.

 

מחקרים מלמדים שאנשים שחווים חרדת נהיגה מעורבים בשיעור גבוה יותר של תאונות דרכים בהשוואה לנהגים שאינם חרדים. 


טיפול CBT קצר וממוקד  לפתרון חרדה מנהיגה 

טיפול CBT מבוסס על זיהוי האמונות והתפיסות העומדים בבסיס הפחד מנהיגה וניסיון לנטרל אותן באמצעות טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות. מבחינה קוגניטיבית, יסייע המטפל בזיהוי האמונות הבלתי רציונליות ויעמת את המטופל עם חוסר ההיגיון שבהן. במקביל, יכוון המטפל את המטופל לרכישת טכניקות הרגעה עצמית ושליטה בפחד.


הטיפול בשיטת CBT מאפשר לטפל בהיבטים שונים שמרכיבים את החרדה התחושות גופניות, המחשבות וההתנהגויות. מבחינה גופנית, המטופל יוכל לתרגל במהלך הטיפול טכניקות הרפיה והרגעה עצמית, אשר ניתן לבצע לפני הנהיגה ואף בזמן הנהיגה, כגון תרגולי נשימה והרפיית שרירים.

בנוסף, תרגילים אלה עשויים לסייע לאדם להכיר את תחושות המתח והדריכות הגופנית המתעוררות בו לקראת נהיגה צפויה, ולזהות את הדרך האוטומטית שבה גופו מגיב לסיטואציה שכלל אינה מסוכנת. מבחינה קוגניטיבית, המטפל יסייע למטופל לזהות את דפוסי החשיבה אשר מייצרים ומגבירים את החרדה, כגון אמונות ומחשבות קטסטרופליות למשל, "אם אסע על כביש מהיר אני אאבד שליטה לא אצליח להשתלב בתנועה וזה עלול להיגמר בתאונה".

באופן הדרגתי, המטופל יילמד להחליף את המחשבות הללו בדפוסים חיוביים וגמישים יותר למשל, "כשאגיע לכביש מהיר אסע בנתיב הימני בנסיעה איטית עד שארגיש בטוח להשתלב בתנועה.

בנוסף, המטופל עשוי ללמוד כי דווקא רכישת מיומנות וניסיון בנהיגה ולא הימנעות ממנה מקטינים סיכוי לתאונות. מבחינה התנהגותית, טיפול ב-CBT כולל לרוב חשיפה הדרגתית לגירויים המעוררים במטופל חרדה, והתנסות בתרחישים אלו ברמת קושי עולה.

חשיפה זו מאפשרת למטופל לחוות את החרדה הנלווית לנהיגה באופן מבוקר, כמו גם את הפער בין האמונות בהן הוא מחזיק לבין המציאות.


תהליך של טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדת נהיגה יכלול הגדרה של המטרה האישית על פי הבעיה האינדיבידואלית של המטופל ולאחר מכן בניית שלבים היררכיים להשגת המטרה, צעד אחר צעד.

Pazit Eithan, cognitive behavior therapist 

bottom of page