top of page

אגורפוביה

agoraphobia.jpeg

מהי אגורפוביה? 

פחד ממקומות בהם אדם חושש שילכד או לא יוכל לקבל עזרה בשעת חירום. 

מחקרים מראים כי 40% מהמתמודדים עם אגורפוביה מתמודדים עם מצב מורכב, הגורם לחוסר תפקוד והיסגרות.

אגורפוביה היא לא ההיפך מקלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים).

 

הפירוש הראשוני  של אגורפוביה הוא פחד ממקומות פתוחים או צפופים כשלמעשה, משמעות האגורפוביה רחבה יותר.  אגורפוביה מתאפיינת בפחד לחוות התקף פאניקה במצבים בהם הימלטות מהסיטואציה המפחידה תהיה קשה ואם יהיה רצון לצאת \להימלט לאזור "בטוח" - לא יהיה סיוע. 

 

אנשים שחווים אגורפוביה מתארים כי סף החרדה שלהם עולה בעיקר במקומות מקומות צפופים .

כמו למצבים רגשיים אחרים, לאגורפוביה עוצמות שונות המשפיעות באופן ישיר על רמות תפקוד.

 

איך מזהים אגורפוביה?

אגורפוביה מתחילה לרוב מהימנעות ממקומות מוכרים ומאוד ספציפיים,

כשלרוב הדבר קשור להתקפי חרדה קודמים – למשל אם לאדם היה

התקף חרדה בסופרמרקט האגורפוביה יכולה להתחיל בהימנעות

מכניסה לסופרמרקטים. הסיבה להימנעות היא שההתקף מקושר עם

המקום בו אירע, כך שהמקום עצמו מרגיש לו מסוכן גם אם הוא יודע

שהדבר אינו הגיוני.

ההימנעות גורמת לו להרגיש טוב יותר, ולאט לאט צומחת אסטרטגית

הימנעות וחרדה ממקומות ומצבים דומים למשל : אם נמשיך באותו קו של הסופרים אז תחל הימנעות מכניסה לקניונים, מרכזי קניות , שווקים וכדומה. כך, באופן הדרגתי האדם מצמצם את חייו , מוצא פתרונות יצירתיים שעוזרים לו להימנע מחשיפה לעולם החיצון, דבר שהופך את העולם בחוץ לגורם מאיים מבחינתו ומחזק את מעגל ההימנעות. וכך בלי שהאדם שם לב נוצרת ספירלה של מעגלי פחד והימנעות. 

 

איך מגיב הגוף בהתקף אגורפוביה ?

דופק מהיר וחזק: אני אקבל התקף לב. תחושת מחנק וסחרחורת: אני עומד להתעלף. הזעה, אי נוחות בבטן, מתח גופני, חולשה: אני מאבד שליטה על הגוף. בילבול, אימה, איבוד קשר לעצמי, למציאות: אני משתגע.

קוצר נשימה, חנק. דפיקות לב. הזעה. רעד. כאב ולחץ בחזה. בחילה ואי נוחות בבטן. חולשה ברגליים. סחרחורת. תחושה לא מציאותית, תחושת ניתוק מעצמי. פחד ממוות. תחושת קהות חושים. צמרמורת וגלי חום. פחד ממקומות או מצבים שהם יהיה קשה לקבל עזרה או להימלט בזמן התקף. חייב ליווי בנסיעה\ הליכה . תחושת פחד מתמיד מהתקף חוזר. פחד מהתקף לב, חשש לאבד שליטה. 

 

האם אגורפוביה יכולה לעבור מעצמה?

אגורפוביה לא עוברת מעצמה אלא ההיפך – ללא טיפול מתאים טווח ההימנעויות ילך ויגדל עד למצב הקיצוני ביותר בו האדם מרותק לחלוטין לביתו.

 

טיפול CBT באגורפוביה

מחקרים רבים הוכיחו ששיטת CBT היא הכי אפקטיבית ומהירה לטיפול בחרדות בכלל ובאגורפוביה בפרט.

 

טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הינו הטיפול היעיל ביותר למגוון הפרעות נפשיות, כולל אגורפוביה, כיוון שהוא מאפשר  לשנות דרכי חשיבה שגויים, רגשות שליליים ודפוסי התנהגות בלתי רציונאליים. החלק ההתנהגותי של הטיפול מאפשר התנסות הדרגתית ומבוקרת במטרה להתגבר על מעגל האימה. השינוי מתבצע באמצעות חשיפה הדרגתית ומבוקרת לסיטואציות מעוררות חרדה. 

 

לטיפול בהפרעות חרדה באמצעות CBT, יש אחוזי הצלחה גבוהים. היתרון היחסי והדומיננטי של השיטה בא לידי ביטוי בעובדה שהיא מאפשרת התמודדות עם סיטואציות מאתגרות, הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר. באמצעותו ניתן להתגבר על האגורפוביה ולאמץ אורח חיים בריא ואיכותי יותר.

Pazit Eithan cognitive behavior therapist
bottom of page